Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Dílčí část 24 - Sociální rehabilitace - osoby s mentálním postižením a duševním onemocněním – Náchodsko
Odesílatel Ladislav Baše
Organizace odesílatele Kaplan & Nohejl, advokátní kancelář s.r.o. [IČO: 03235858]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 25.10.2019 14:01:50
Předmět Vysvětlení / Doplnění / Změna zadávací dokumentace

Dotaz:
Chápu dobře, že pokud by nám chyběl nějaký dokument v předběžné nabídce, tak by byla ještě možnost opravit či dodat do finální nabídky?

Odpověď:
Dle § 46 zákona o zadávání veřejných zakázek platí následující:
Objasnění nebo doplnění údajů, dokladů, vzorků nebo modelů
(1) Zadavatel může pro účely zajištění řádného průběhu zadávacího řízení požadovat, aby účastník zadávacího řízení v přiměřené lhůtě objasnil předložené údaje, doklady, vzorky nebo modely nebo doplnil další nebo chybějící údaje, doklady, vzorky nebo modely. Zadavatel může tuto žádost učinit opakovaně a může rovněž stanovenou lhůtu prodloužit nebo prominout její zmeškání.
(2) Po uplynutí lhůty pro podání nabídek nemůže být nabídka měněna, nestanoví-li tento zákon jinak; nabídka však může být doplněna na základě žádosti podle odstavce 1 o údaje, doklady, vzorky nebo modely, které nebudou hodnoceny podle kritérií hodnocení. V takovém případě se doplnění údajů týkajících se prokázání splnění podmínek účasti za změnu nabídky nepovažují, přičemž skutečnosti rozhodné pro posouzení splnění podmínek účasti mohou nastat i po uplynutí lhůty pro podání nabídek.
(3) Za objasnění se považuje i oprava položkového rozpočtu, pokud není dotčena celková nabídková cena nebo jiné kritérium hodnocení nabídek

Z výše uvedeného vyplývá, že v případě, že účastník nedoloží takový dokument, jehož doplnění je možné, je zadavatel oprávněn jej vyzvat k jeho předložení i po uplynutí lhůty pro podání nabídek. Toto lze tedy zcela jistě aplikovat v situaci, kdy je účastníkem podávána „předběžná“ nabídka.